Kortreiste egg

Det er mandag morgen og fem elever som går på Arbeidstrening har jobb i hønsehuset. De har samlet seg rundt bordet i eggrommet for å fordele ukas arbeidsoppgaver. De diskuterer ivrig hvem som skal gjøre hva. Det er tre ulike oppgaver de kan velge mellom - vasking, båndet og hønene.

Eggene kommer ut av veggen på et samlebånd, og elev legger eggene i en bøtte - Klikk for stort bildeJulie R. tar imot eggene som kommer på samlebåndet. Etter alle har fått sagt hva de har mest lyst til, så fordeler de seg fint på de ulike oppgavene. Maren og Julie S. vil gjerne å ta jobben med å gå inn til hønene, Julie R. og Sindre har mest lyst til å ta båndet og Mathias er fornøyd med å vaske.  

Før de setter i gang tar de på seg arbeidsklær og vasker hendene grundig. De som skal inn til hønene har på seg grønn frakk og de andre tar på blå.

Det er tydelig at de har gjort dette før, fordi de setter i gang med arbeidet med en gang. Eggene kommer ut fra veggen på et samlebånd. Sindre og Julie R. rigger klar en kasse å stå på, slik at de kommer i riktig høyde for å ta i mot eggene og legge de i en bøtte. Når bøtta er full flyttes den til bordet hvor Mathias starter sorteringen og vaskingen sammen med Marie Edland og Åse Gunn Foss Haugland. De to sistnevnte har ansvaret for elevene på Arbeidstrening når de er i hønsehuset. 

De eggene hvor det er hull i både skallet og hinnen fjernes. De som har sprekker i skallet, men hvor egghinnen på innsiden av skallet likevel er hel sorteres ut til klinkegg. Hvert egg sjekkes nøye, og tørkes av med en klut før det legges på brett. De eggene som er ekstra skitne samles i en egen bøtte. Disse får en runde i eggvaskeren før de tørkes over og settes på brett.  


To elever i frakk, hårnett og støvmaske.  - Klikk for stort bildeJulie S. og Maren har vært inne hos hønene og hentet de egga som har blitt lagt på gulvet  Maren og Julie S. bruker litt tid på å gjøre seg klar til å gå inn til hønene. De tar på seg støvmaske, hårnett og hansker. Det er nesten som de moter seg litt opp. Hønene pleier egentlig å gå fritt, men nylig er de stengt inne. I dag er det derfor en del løse høner fordi de havnet på feil side når gjerdet ble stengt. Disse hønene må de fange inn og flytte over på riktig side. Grunnen til at hønene ble stengt inne er at det har vært mange høner som legger egg på gulvet i stedet for i rugekassene i det siste, og de trenger å ha de innestengt en kort periode for å finne ut av hva som er problemet.

Den første runden Maren og Julie S. er inne i hønsehuset samler de inn eggene som har blitt lagt på gulvet. Det er fort gjort og de kommer ut igjen med åtte egg i bunnen av en bøtte. Så er det i gang med å fange hønene og flytte de over. Det er litt mer krevende og Åse Gunn blir med på den jobben. Etter en god stund kommer de fornøyd ut. De klarte å få alle over på riktig side.

Egg blir vasket med en fille - Klikk for stort bildeHvert egg sjekkes nøye, og tørkes av med en klut før det legges på brett.  I mens har Sindre og Julie R. samlet sammen alle eggene fra det første båndet og rigget seg klar til å starte opp det andre båndet for å ta imot eggene der. Det begynner å hope seg opp med egg hos de som sorterer og vasker, og alle må trå til der etter hvert som de er ferdige med de andre oppgavene sine. På en vanlig dag er det cirka 1400 egg som blir produsert. Hver mandag leveres det egg til skolens gardsbutikk, og resten av uka leveres de til Prior. Økten i hønsehuset avsluttes med å sette eggene på en stor tralle og trille de ned til gardsbutikken. Det kan nesten ikke bli mer kortreist mat enn det.

(Forfatter: Siril Ravndal Grude)

Til toppen