Aksliane og Synne sjekker at det er nok olje på traktoren. Roger Høyland, som underviser elevene, forklarer at alle som går første året på naturbruk må lære seg å kjøre traktor. Det er viktig at de får mengdetrening første skoleåret, slik at de kan håndtere traktoren når de begynner i andre klasse og skal bruke den i produksjonsarbeid.
Opplæringen i høst startet med en teorigjennomgang, men allerede i første økten fikk alle prøve seg bak rattet. “For noen er det første gang de kjører, mens andre kommer fra gård og har kjørt mye”, forklarer han. Det er to elever i hver traktor og midtveis bytter de på hvem som kjører. Han sier at det er fint at de samarbeider to og to, fordi da kan de som har en del erfaring fra før være med å hjelpe de andre.
I tillegg til selve kjøringen lærer også elevene om hvordan traktoren skal vedlikeholdes. Hver time starter de med å ta det daglige tilsynet. Da tar de en runde for å se over traktoren og sjekke at det er nok kjølevæske, motorolje og hydraulikkolje. Elina og Silje er ferdig med sjekken og klar til å kjøre ut av garasjen. Etterhvert durer de ut den ene etter den andre. Klassen er delt i to når de har traktoropplæring, så det er fire traktorer i sving.
Emilie øver på å koble på hengeren.Det nærmer seg tid for vurdering og da er det noen ferdigheter som helst må være på plass, og i dagens økt skal de øve på disse. De skal ikke bare kunne kjøre traktor, men også kunne bruke henger og koble av og på utstyr ved bruk av triangelfeste. Alle starter med å øve på å koble på henger. Eva Amalie og Emilie har rygget inntil og er klar til å koble på hengeren, men hvilken spak var det nå igjen som skulle brukes? Roger tilkalles for å forklare.
Jonas og Lars har kjørt noen runder og skal øve på å koble av hengeren igjen. Lars forklarer at han har kjørt mye traktor hjemme, men de har bare automatgir. Det tok derfor litt tid i starten å venne seg til å gire.
Elina og Silje venter i kø på å få koblet av hengeren. De forteller at de syntes det var litt vrient å kjøre traktor i starten, men etterhvert ble det lettere og lettere. Nå holder de på med traktorlappen begge to og synes det er supert at de får så mye kjøretrening på skolen. “Lærerne er flinke til å vise oss på en god måte, og ta det i vårt tempo” forteller Silje.
Elina og Silje venter i kø på å få koblet av hengerenLæreren får også skryt fra elevene som gikk vg2 i vår. Da skolen måtte stenge på grunn av pandemien ble det praktiske arbeidet umulig å gjennomføre. Det ble derfor mye undervisning som gikk fra å være praktisk til å bli teori. Men når de skulle lære om gjødselspredning tok læreren i bruk dataspillet Farming Simulator for å vise hvordan de ulike gjødselsprederne fungerer i bruk. Undervisningen ble dermed mer levende og det ble lettere å forstå.
Roger forklarer at han, som alle andre lærere, måtte hive seg rundt og tenke nytt rundt undervisningen i vår og at det gav mersmak å benytte spillet. “Det ga helt nye muligheter å bruke et sånt program, fordi spillet inneholder alt en kan tenke seg av utstyr”, sier han.