Utbrudd av ringorm på hester i skulestallen her på Øksnevad vgs.. Kva gjer me så her på stall anlegget våres på ØVGS.!

I følge info fra 21.januar er det i samråd med veterinær og Mattilsyn ingen restriksjonar eller smittefare ved å ri i ridehallen. Skulen har likevell strenge smittevernstiltak som elever og ansatte retter seg etter.

Oppdatert info per 21.januar:

Hei, prøvesvarene foreligger: Det er arten Trichophyton Equinum som er påvist på fleire hester her på Øksnevad vgs.

Overføring skjer ved direkte og indirekte kontakt mellom hester (børster, utstyr, boks).

I samråd med veterinær og Mattilsyn er det ingen restriksjonar eller smittefare ved å ri i ridehallen. Skulen har likevell strenge smittevernstiltak som elever og ansatte retter seg etter.

Utover dette er stall og fjos stengt for uvedkommende

Info fra 7.januar:

Me har fått påvist ringorm på hestene som står oppstallet her på stallen på skulen. Foreløpig er det 6 hester som har fått ringorm, det er hester som står i skulestallen. Foreløpig er det ingen toppidrett hester som har fått ringorm.

Me har hatt jevnlig kontakt med veterinær og Mattilsynet om dette.

Veterinær har tatt prøver for å få påvist kva type ringorm dette er, resultat av desse prøvene vil mest sannsynlig bli klart i starten av veke 3

Mattilsynet og veterinær sier at ringorm på hest ikkje kan smitte til storfê. Men her meiner me at me uansett ikkje kan ta noen risiko på dette med spredning av ringorm til storfê.

Så det må ikkje under noen omstendighet være elever som går med samme klær, sko eller utstyr som dei har brukt i stall til så å bruke dette i fjoset her på ØVGS.

Kva vil så være fornuftige rutiner i stallen på ØVGS?

• Først og fremst vil undervisningen vil gå som normalt men med forholdsregler som beskrevet under
  • Elever og ansatte må ikkje benytte seg av klær og sko som dei bruker på sine respektive staller heime, men egne klær og sko som kun brukes her på stallen.
  • Alle som skal inn og ut av stall anlegget må bruke fotbad før dei går inn i stallen, og det samme når dei skal ut av stallen.
  • Hester som er smitta blir vaska med ei såpe som heiter Optima ph dagligt.
  • Svært viktig med god håndhygiene, bruk såpe og håndsprit.
  • Det må ikkje brukes utstyr som har blitt brukt i skulestallen videre til toppidrettsallen.
  • Etter endt utbrudd vil det bli vask av anlegget med høytrykkspyler og desinfeksjon av utstyr og bygning
  • Det vil bli hengt opp plakater på alle dører inn til stall og ridehall, der det informeres om dette.
  • Så oppsummert må alle elever og ansatte vaske hender godt og med håndsprit og skifte klær før dei forlater stallen her, slik at me ungår å spre dette videre til andre staller.

Ellers så følger me utviklingen nøye videre.